Epoxy podovi – Premazi

Želite osvježiti betonski pod u svojoj radionici ili garaži, ali niste sigurni kako pravilno nanijeti epoksidni premaz? Epoksidni premaz nije lako nanijeti samostalno, a u ovom vam blogu donosimo nekoliko najčešćih grešaka pri nanošenju epoksidnih premaza na podove, a kako biste izbjegli greške uvijek je dobro informirati se prije primjene ili angažirati stručnjaka za postavljanje epoksidnih premaza.

Loše pripremljen betonski pod

Da bi se pravino pripremio betonski pod za eposkidni premaz nije dovoljno samo da pod bude čist. Naravno da se prije stavljanja premaza pod mora očistiti od svih ulja, masti i nečistoća, ali otvoriti pore na površini betona treba učiniti pažljivo. Kako biste što bolje pripremili pod za premaz ključno je da se betonski pod detaljno očisiti pod rastvorom kiseline. Iako, najbolja i najunčikovitija opcija za pripremu je bušenje betona, u čemu vam mogu pomoći stručnjaci koji se bave postavljanjem epoksidnih podova i njegovih premaza.

Ako je betonski pod loše pripremljen može doći do guljenja ili ljuštenja epoksidnog premaza. Također, ako pod nije detaljno očišćenje prije nanošenja premaza pa su u njemu ostali zagađivači poput masti u ulja može rezučtirati da se epoksidni premaz počne povlačiti. Zbog toga se počnu stvarati fleke na podu koje podsjećaju na “riblje oko”.

Prisutnost vlage u betonu

Prisutnost vlage u betonu se može najčešće pojaviti ako se ne pričeka da se beton dovoljno osuši nakon što se detaljno opere rastvorom kiseline. Period sušenja betona ovisi o vanjskism posljedicama- temperaturi i vlažnosti, ali obično se beton treba sušiti oko 24 sata, a ponekad i dulje kako bi se u potpunosti osušio.  Ako vlaga ostane u porama betona na površini će se početi stvarati mjehurići. Na svakom epoksdinom premazu postoje testovi za vlažnost betona, pa je preporuka da provjerite i testirate vlažnost prije nanošenja premaza.

Štednja na epoksidnom premazu

Ponekad se može dogoditi da trebate prekriti cijelu betonsku površinu koju ste zamislili, ali nemate dovoljno epoksidnog premaza (za izradu epoksidnih podova), pa ga počnete razvlačiti da biste uspjeli prekriti cijelu površinu. To  će rezultirati time da će neki dijelovi premaza biti tanji, a to može dovesti do razlike u boji prmaza, a otpor će biti slabiji.  Iako, premaz nema potrebe strugati do posljednje kapi zbog toga što na dnu i sa svake strane posude mogu ostati dijelovi koji se nisu u potpunosti dobro izmiješali, a struganjem tih dijelova možete pogoršati izgled nakon premaza. Ti dijelovi mogu ostati mekani, što znači da mogu ostaviti mekane “točkice” na površini koje se neće moći u potpunosti osušiti. 

Epoxy podovi - premazivanje

Loše promiješani sastojci

Da bi ste izbjegli da se zrak uvuče  u epoksid ne smijete prebrzo miješati električnim miskerom, jer ko se zrak uvuče mogu se pojaviti mjehurići na površini. Da biste mogli pravIlno promiješati ne smijete povlačiti mikserom “gore-dolje” niti preblizu površine da ne bi stvorili vrtlog u koji se može uvući zrak.

Nepridržavanje uputa

Prilikom nanošenja epoksidnih premaza važno je pratiti upute za korištenje, posebice kada je riječ o vanjskim posljedicama kao što je visina temperature i udio vlažnosti u zraku.  Ako namaste premaz na preniskoj temperaturi od one koja je  preporučena može se dogoditi da se premaz neće dovoljno osušiti i stvrdnuti. Veća temperatura od preporučene može učiniti epoksidni premaz neupotrebljivim ili se mogu stvoriti mjehurići na površini zbog nanošenja na visokim temperaturama. Također, previsoka vlažnost u zraku može rezultirati pucanjem premaza. Osim toga, postotak vlage ne bi trebao prelaziti 1,8% u cementnoj glazuri, zato je uvijek potrebno mjeriti postatak vlage u cementu prije nanošenja.

Postavljanje epoksidnih podova nije lako kao što se možda na prvu činilo. Da biste izbjegli ove početničke greške i dobili savršeni epoksidni premaz za vaš pod ne morate to učiniti sami. Naši stručnjaci iu Extra podovima mogu to učiniti za vas. Kontaktirajte nas još danas i dajte svom starom podu novo ruho!

Adresa

IV. Kozari put 24, Zagreb

Email

info@extrapodovi.hr

Kontakt broj

097 776 6828

Kontakt broj

0919546060

CompanyWall Bonitet Nagrada